Příprava

1. Nejprve několik informací o přísadách. Zvolte vodku nebo kořalku, to záleží jen na vás. Je tam malý chuťový rozdíl, ale to není rozhodující. Dubovou kůru lze zakoupit v lékárně.

Doporučujeme ji předem namočit do vroucí vody asi na 10 minut, nechte ji uschnout a teprve pak ji dejte do nápoje. Kůru můžete nahradit stejným množstvím dubových lístků.

2. Teď přistupme k samotné přípravě. Rozpusťte cukr v malém množství kořalky, tím si vytvoříte karamelový sirup. Vložte všechny ingredience do nádoby, zalijte kořalkou a pak přidejte sirup. 

3. Vše dobře protřepejte a položte na temné místo. Je třeba vyčkat nejméně dva týdny, ale ne více než měsíc, aby kořalka neabsorbovala příliš mnoho taninů z dubové kůry.

4. Po získání bohaté barvy a chuti je třeba extrakt přefiltrovat. Pak jej rozlejte do lahví a dejte znovu zpátky na temné místo, ale tentokrát asi na půl roku. A váš nejlepší domácí koňak je hotov!

Koňak z kořalky s přidáním dubové kůry není žádná chemická náhražka, ale živý, ušlechtilý nápoj a ještě vlastnoručně vyrobený. Skuteční odborníci v této věci říkají, že koňak se stává obzvláště lahodným a chutným, pokud ho necháte uležet dva roky.

S každým měsícem nápoj získává stále bohatší a jemnější chuť. Prostě skvělý recept!

Už jste si někdy dělali domácí koňak? Možná znáte ještě pár triků při jeho výrobě? Podělte se o ně v komentářích!

1 komentář

  1. Kravina, tím že rozpustíme cukr ve vodce, žádný karamel nezískáme. jediný ( v tomto případě) spůsob jak získat karamel je pomalým zahříváním kdy se začne c ukr tavit a následně pak ho můžeme zalít nejdřív troškou vody a po částečném vychlazení i alkoholem. Ovšem- žádný ušlechtilý nápoj nezískáme ale pít se to dá.

Zanech stopu

Please enter your comment!
Please enter your name here