Amarant ve zpracované formě chutná jako piniové oříšky, jeho semínka si lidé přidávají nejen do pečiva, ale i do pudinků a sladkých koláčů.

Amarant dokáže pomoci při léčbě pankreatitidy, gastritidy, cukrovky, ale také onemocnění ledvin a jater. Olej z amarantu významně regeneruje kůži, hojí rány a obnovuje kůži po jizvách. Výborný je i na ekzémy a opruzeniny u dětí.

Amarant na všechny způsoby

Amarant je vynikající v kuchyni. Můžete z něj připravit polévku, saláty, džusy, čaje, sirupy či jeho listy použít jako náplň do koláčků a palačinek. Je extrémně chutný a zdravý. Amarantová mouka se vyrábí ze semen a neobsahuje lepek.

Kromě toho je vhodná pro diabetiky, protože snižuje hladinu cukru v krvi, pomáhá hubnout a blahodárně ovlivňuje trávicí trakt. Šťávu z amarantu lze použít, jako přírodní krém samozřejmě v kombinaci s některými druhy bylinek a olejů.

Pomůže i suchým vlasům a je tzv. přírodních kondicionérem.

Amarant je přírodní zázrak a o jeho účincích by se daly popsat celé state. Vše se sem nevejde, a proto doporučujeme ho vyzkoušet. Dnes ho seženete především v zdravých obchodech, běžně v potravinách ho seženete jen zřídka. Kdyby se však poptávka po amarantové mouce zvýšila, prospělo by to ve více aspektech.

Pokud tuto zdravou dobrotu toužíte mít doma, klidně si sežeňte semena a sázejte. Amarant je vděčná rostlina, která je na naše podmínky nejen zvyklá, ale v nich i vypěstovaná.