2) Nedostatek hořčíku

Nedostatek hořčíku je dalším faktorem, který může vést k zadržování vody v těle.

Hořčík je minerál, který je nezbytný pro téměř všechny tělesné funkce. Proto, pokud vašemu tělu chybí, může to vyústit až k zadržování vody v těle a vzniku otoků.

Jedna studie prokázala, že užívání 200 mg hořčíku denně dokáže snížit otoky u žen, ke kterým dochází v předmenstruačním období.

Doporučuje se proto konzumovat stravu bohatou na hořčík nebo jej doplňovat ve formě doplňků stravy.

Mezi potraviny s vysokým obsahem hořčíku patří: špenát, hořká čokoláda, sušené ovoce, jogurt, tmavě zelená zelenina, avokádo, ořechy, celozrnné obiloviny a hrách.

3) Nedostatek vitaminu B6

Vitamin B6 řídí mnohé tělesné procesy, které ovlivňují rovnováhu tekutin. Pokud vaše tělo trpí nedostatkem tohoto vitamínu, vede to ke vzniku otoků.

Časopis Journal of Caring Sciences publikoval studii, která ukázala, že u žen, které trpěly otoky způsobenými premenstruačním syndromem, došlo ke zlepšení tohoto stavu, když užívaly vitamín B6.

Jde o vitamín rozpustný ve vodě, na jehož aktivaci potřebuje mnohé kofaktory. Proto je nejvhodnější jej přijímat ve formě stravy, která jej přirozeně obsahuje, než ve formě doplňků.

Mezi potraviny, které jsou bohaté na vitamin B6, patří: kuřecí maso, brambory se slupkou, pistácie, libové hovězí maso, tuňák, banány, sušené ovoce a slunečnicová semínka.

4) Nedostatek draslíku

Draslík je minerál nezbytný pro správnou funkci všech buněk, orgánů a tkání. Podobně jako hořčík, i draslík se podílí na udržování rovnováhu vody v těle.

Nadměrná konzumace soli a omezování potravin bohatých na draslík často vede ke snížení hladiny draslíku a následně k zadržování vody v těle a otokům.

Nedostatek draslíku navíc způsobuje křeče a přibývání na váze.

Další zajímavou vlastností draslíku je, že má schopnost snižovat hladinu sodíku. Říká se tomu také sodno-draselná pumpa, kde jeden prvek nahrazuje a vytlačuje ten druhý.

Draslík můžeme nalézt ve většině druhů ovoce: vodní meloun, cukrový meloun, stejně tak i v medu.

5) Dehydratace

Nedostatečná konzumace vody může vést k dehydrataci, která postupně přepne tělo do režimu přežití.

V tu chvíli se i přes nízkou konzumaci tekutin začne voda v těle zadržovat.

Tento stav můžete zmírnit pravidelným pitím vody a šťáv bohatých na draslík. Nápoje, jako jsou káva či perlivá voda, mohou vaše buňky ještě více dehydratovat!

6) Nadměrná konzumace průmyslově zpracovaných potravin

Zpracované potraviny neobsahují jen vysoké množství sodíku a cukru, ale mohou mít v sobě i umělé potravinářské přídatné látky. Ty na tělo působí toxicky a zatěžují ledviny i játra.

Potraviny bohaté na cukr, ale i umělá sladidla, mohou způsobit rychlý nárůst hladiny cukru a inzulínu v krvi.

Měli byste proto snížit konzumaci zpracovaných potravin. Zároveň tím podpoříte detoxikaci a omezíte riziko vzniku několika chronických onemocnění.

Prospěšné bylinky pro snížení otoků

Na závěr ještě uvádíme pár bylinek, které jsou velmi prospěšné pro snížení zadržování vody v těle, protože mají močopudné vlastnosti:

  • pampeliška
  • petržel
  • ibišek
  • kopřiva
  • česnek
  • fenykl

Sledujte nás na Facebooku