Těším se na podzim kvůli šťavnaté dýni: Připravuji jemný tvarohový nákyp, jehož chuť nelze slovy vyjádřit

Příprava

Dýňovou dužinu dejte péct do trouby. Nechte 100 g dužiny na polevu, zbytek vyždímejte v několikavrstvé gáze. Vyždímanou dýni rozemelte v mixéru nebo ve strojku na maso. Přidejte 70 g cukru, kůru, 2 vejce, 1 polévkovou lžíci škrobu a dobře promíchejte.

Na mírném ohni povařte mák po dobu 15 minut. Potom vodu slijte a mák nechte oschnout.

V mixéru smíchejte tvaroh a 100 g cukru do soudržné hmoty. Potom do ní přidejte 2 vejce, 1 pol. lžíci škrobu a mák.

Pokryjte dno formy (nejlépe je použít otevírací) pečicím papírem a vymažte tukem. Vymažte rovněž po stranách a vysypte malým množstvím mouky. Postupně vkládejte po lžících střídavě tvarohovou a dýňovou hmotu.

Lehce poklepávejte naplněnou formou po stole tak, aby se v ní hmota rovnoměrně rozprostřela.

Dřevěnou špejlí udělejte od stěn formy směrem do středu několika paprsků. Formu dejte do trouby a pečte asi 40 minut při teplotě 170 stupňů.

Mezitím si uvařte polevu: smíchejte zakysanou smetanu, 30 g cukru, 1 vejce a 100 g dýňového pyré.

Hotový nákyp přelijte polevou a nechte v troubě dalších 10 minut.

Hotový nákyp nechte vychladnout a podávejte na stůl. Dobrou chuť!

Náš tip

Množství cukru lze samozřejmě zvýšit nebo snížit. Pokud držíte dietu, můžete ho nahradit medem. Můžete také přidat skořici, kandované ovoce a jakékoliv další ingredience pro ještě zajímavější chuť.

Jsme si jisti, že tento dezert oceníte. Podělte se co nejdříve o tento recept se svými přáteli na sociálních sítích, aby i oni mohli ochutnat jeho skvostnou chuť.