Zde je pár věcí, kterým byste se měli vyvarovat, pokud si chcete ochránit své ledviny:

1) Nedostatečný příjem tekutin

Zřejmě i sami víte, že byste měli mít dostatečný a pravidelný příjem tekutin, nejlépe čisté, nepřislazované a nebublinkové vody.

Hlavní funkcí ledvin je odvádění toxinů z těla a regulovat elektrolyty. Při nedostatku tekutin se v krvi hromadí toxické látky, které následně poškozují nejen ledviny, ale i ostatní tělesné orgány.

Navíc hustá krev omezuje schopnost ledvin filtrovat nečistoty, čímž se daný problém ještě znásobuje.

Doporučuje se denní příjem 2 až 2,5 litru tekutin.

2) Pití příliš mnoho kávy

Nadměrné množství kofeinu v těle poškozuje ledviny tím, že zvyšuje krevní tlak a vede k jejich přetěžování.

To pak může mít z dlouhodobého hlediska několik vážných následků.

Současná studie publikovaná v Mezinárodním žurnálu ledvin objevila vztah mezi nadměrným příjmem kofeinu a ledvinovými kameny. Důvodem je zvýšený objem vápníku v moči.

To samozřejmě neznamená, že byste měli úplně přestat konzumovat kávu nebo jiné nápoje s obsahem kofeinu. Je vhodné je však limitovat na 1 až 2 šálky kávy nebo 3 šálky zeleného nebo černého čaje za den.

3) Vysoká konzumace soli

Na sůl byste si měli dávat velký pozor, protože ta poškozuje nejen ledviny, ale i celkové zdraví člověka.

Ledviny totiž metabolizují až 95% sodíku, který zkonzumujete. Jeho nadměrný příjem ledviny velmi přetěžuje a způsobuje vážné komplikace.

Časem dochází ke snižování odbourávání sodíku a jeho akumulaci v těle. To vede k zadržování tekutin, otokům a vysokému krevnímu tlaku, což celou situaci dále zhoršuje.

Váš denní příjem soli by neměl přesáhnout 5 gramů, což je přibližně 1 čajová lžička. A pozor, nejde jen o čistou sůl, ale i tu, kterou obsahují jiné potraviny (pečivo, masné výrobky, sýry a podobně).

4) Příliš mnoho alkoholu

Podobně jako u kávy, i alkohol můžete konzumovat, ale střídmě. Jeho nadměrný příjem vede k vážným problémům s ledvinami a dalším zdravotním komplikacím.

Vysoká konzumace alkoholu způsobuje usazování kyseliny močové v močovodu, čímž dochází k obstrukci a ztíženému proudění moči. Jde o vážný stav, který může vyústit dokonce až selháním ledvin.

Alkohol navíc způsobuje dehydrataci, což také ztěžuje činnost ledvin.

Doporučuje se nepít denně více než 2 standardní alkoholické nápoje (přibližně 2 x 3,3 dcl piva nebo 2 x 1,5 dcl vína) u mužů nebo 1 alkoholický nápoj u žen.

5) Nedostatek spánku

Podle expertů je nedostatek spánku špatný nejen pro vaše ledviny, ale celé tělo. Dospělý člověk by měl mít 6 až 8 hodin kvalitního spánku každou noc.

Cokoli méně než uvedený čas může mít na tělo, včetně ledvin z dlouhodobého hlediska zničující účinky.

Věděli jste, že během spánku se vaše tělesné orgány a tkáně regenerují? To znamená, že pokud málo spíte, tělo se nestíhá dostatečně regenerovat a následně dochází k poškozování orgánů.

Nedávná studie odhalila, že nedostatek spánku vede k vysokému krevnímu tlaku a ateroskleróze, což nadmíru zvyšuje riziko poškození ledvin.

Vaše ledviny fungují perfektně tehdy, když máte zdravé spánkové návyky a rovnováhu mezi prací a odpočinkem.

Sledujte nás na Facebooku