Postup:

1. Předehřejeme troubu na 175⁰C.
2. Máslo, sůl, cukr a vanilkový cukr pečlivě rozetřeme v míse.
3. Přidáme do mísy jedno vejce.
4. Mouku prosejeme s práškem do pečiva.
5. Mouku a smetanu na šlehání postupně zapracujeme do směsi s vejcem.
6. Vymažeme plech tukem nebo slunečnicovým olejem, vzniklé těsto na něj přeložíme a povrch uhladíme.
7. Jablka zbavíme slupky, nakrájíme na čtvrtky a vykrojíme jádřinec.
8. Nakrájená jablka pokapeme citronovou šťávou a jemně je zatlačíme do povrchu těsta. Pečeme v troubě 12 min.
9. Příprava zálivky: smícháme smetanu na vaření, vejce, cukr.
10. Vytáhneme plech s koláčem ven z trouby a polijeme ho zálivkou. Vrátíme plech do trouby a pečeme ještě 50 min.
11. Hotový koláč vytáhneme z trouby a necháme ho malinko vychladnout.
12. Koláč přeložíme na talíř a posypeme moučkovým cukrem.

Dobrou chuť!