„Hlavní a největší chyba každého, kdo má časté bolesti zad a šíje!“ Zkušený osteopat nám dal recept, který uzdravuje…

„Váleček“

Toto je jedno z nejcennějších cvičení v této sestavě. Perfektně tonizuje, uvolňuje napětí z páteře. Cvik je jednoduchý: sedněte si na zem do „tureckého“ sedu, v každém případě na tvrdý povrch. Pokud je vám to nepohodlné, použijte měkkou podložku. Záda co nejvíce zaoblete. Náhle se opřete o zem, překulte se po zádech a vraťte se do výchozí pozice. Nohy můžete narovnat, ale pak se držte za holeně. Proveďte nejméně 12krát.

„Kladívko“

V tomto cviku pracuje horní část zad, zejména ta část mezi lopatkami. Provádějte nejlépe hned po „válečku“ nebo v kombinaci s ním. Lehněte si na záda a rukama obejměte ramena. Zvedněte se a zakružte jimi. „Poklepejte“ zády o povrch, ruce na ramenou střídejte. Proveďte 12 opakování, 6 pro každou ruku.

Protahování

Nejjednodušší cvičení. Uvolňuje svaly po předchozích cvičeních, zlepšuje krevní oběh. Lehněte si na záda, spojte prsty rukou, vytahujte se vzhůru a napínejte špičky. Pamatujte si, že dýchání by mělo být volné a lehké. Zůstaňte v této pozici několik sekund, stačí 10 opakování. Pokud vám nevyhovuje provádět tento cvik vleže, můžete stát na špičkách

„Svíčka“

Základem tohoto cviku je cvik „břízka“, který znáte. Jedná se o obrácenou asanu v józe, pomáhá zlepšovat paměť, zvyšuje rychlost myšlení. Je také prevencí proti křečovým žilám. Jak ji provádět, jistě víte.

Lehněte si na záda, zvedněte nohy a podpírejte boky nebo spodní část zad. Špičky jsou napnuté. V této pozici setrvejte několik sekund, kolik dokážete. Do výchozí polohy se pokuste vrátit cvikem „pluh“ – spusťte nohy dozadu a ruce natáhněte rovnoběžně s podlahou.

„Sfinga“ a „kobra“

I toto cvičení vychází z jógy. Posiluje záda, zlepšuje flexibilitu a pohyblivost obratlů. Chcete-li ho provést, musíte si lehnout na břicho a natáhnout paže. Pomalu zvedejte horní část trupu, prohněte záda, opírejte se o předloktí a dívejte se dopředu. Špičky jsou propnuté, snažte se nezvedat nohy. Když váš pohled směřuje dopředu, je to „sfinga“. Nyní se opatrně stáhněte zpět tak, abyste viděli strop, a jste v pozici „kobra“.

„Garbhásana – embryo“

Tuto asanu udělejte ihned po „kobře“! Měli byste vždy kompenzovat zakřivení páteře do opačného směru. Tento cvik zlepšuje trávení, je účinný i při bolestech v kolenou. Je to velmi jednoduché: pečlivě se posaďte na chodidla, rukama se držte za kolena nebo je natáhněte vpřed. Vydržte několik sekund. Po 8 až 10 opakováních si sedněte se vzpřímenými zády.

Přetáčení

Velmi užitečné cvičení pro posílení zádových svalů. Při špatném držení těla, revmatismu a chronických bolestech lepší nenajdete. Naučit se ho nebude problém. Zaujměte statickou polohu, jak je znázorněno na obrázku. Hlavu otočte na opačnou stranu, než je směr rotace. Loktem se dotkněte nohy. Tyto triky pomohou zvýšit efektivitu provádění.

Úklony

Tento cvik má velký léčebný efekt. Posiluje bedra, protahuje šlachy. Provádí se ve stoje, nohy dejte na dvojitou šířku ramen, paže zvednuté do stran. Aniž byste pohnuli rukama, ukloňte se na pravou stranu. Proveďte několik cyklů dýchání (nádech − výdech) a dotkněte se kotníku levé nohy. Vraťte se do výchozí pozice. Totéž proveďte na druhou stranu, opakujte 5−6 krát na každou stranu. Na konci cvičení proveďte kompenzační záklon.

Nebuďte líní a provádějte tato cvičení každé ráno. Zdravá záda jsou zárukou pevného zdraví. Pokud máte katastrofální nedostatek času, provádějte cvičení pro krásné držení těla, aniž byste opustili pracoviště.

Pamatujte si, že když cvičení nepomáhá a chronická bolest zad přetrvává − poraďte se s lékařem! Pokud byl tento článek užitečný, informujte o tom své přátele!