postup:

Můžeme si pomoci domácí pekárnou, nebo těsto zpracovat ručně. Základem je nejprve smíchat suché přísady v jedné misce a v druhé tekuté (máslo rozpustíme v mikrovnce, přidáme mléko pokojové teploty, rum a žloutky také pokojové teploty).

Vše spolu smícháme a vypracujeme těsto (pokud máme pekárnu nejprve do ní nasypeme sypké přísady, pak tekuté a zapneme program těsto.

Hotové těsto rozdělíme na dvě poloviny a každou rozválíme na plát silný asi 1 cm. Z těsta vykrojíme kruhy a ty necháme pod utěrkou vykynout asi 30 minut.

Koblížky můžeme nechat tak, jak jsou, já dělám do každé prstem jamku tak, abych je neproděravěla. Můžete také vyrábět tvar kuliček, ty jsou pak po smažení krásně nadýchané.

A teď ta finta, aby koblížky nenasákly tolik oleje. Koblížky vkládáme do rozpáleného oleje vždy tou stranou, která je lehce oschlá (je to ta vrchní strana).

Díky tomu koblihy nenasáknou tolik oleje při smažení. Koblížky necháme okapat na ubrousek a pak do prohlubně naplníme povidla.

1
2