7. Domácí Mozzarella

Suroviny na 2 porce:

  • 1 l mléka
  • 125 g přírodního jogurtu
  • 1,5 lžičky soli (můžete i více podle chuti) lepší je moc nesolit
  • 1 lžíce octové esence (25%)

Příprava:

  1. Zahřejte mléko se solí, ale nepřivádějte k varu. Přidejte jogurt, zamíchejte, přidejte ocet, dobře promíchejte a sundejte z hořáku.
  2. Dejte do cedníku čistou utěrku, nalijte do ní mléko (syrovátku nevylévejte!), dobře ze sýra vymačkejte syrovátku.
  3. Z vyždímané hmoty udělejte kouli. A dejte ji do syrovátky, zakryjte utěrkou a nechte vystydnout.
  4. Sýr v misce se syrovátkou dejte na 24 hodin do ledničky, potom syrovátku slijte. Uchovejte ji v plastové nádobě.

8. Domácí sýr Philadelphia – první recept

Suroviny:

  • 1 litr mléka
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička cukru
  • 500 ml kefíru
  • 1 vejce
  • trochu kyseliny citrónové nebo citrónové šťávy

Příprava:

  • Svařte mléko, přidejte do něj sůl a cukr. Přiveďte k varu a vypněte hořák.
  • Nyní přidáme kefír (teplý), mícháme tak dlouho než se hmota srazí.
  • Dejte hmotu do cedníku s utěrkou a nechte odkapat syrovátku — zabere vám to asi 15−20 minut.
  • Není nutné syrovátku odstraňovat úplně, protože trochu by jí mělo v sýru zůstat. A trochu můžete směs míchat (pravidelně).
  • Ušlehejte v jiné míse vejce s kyselinou citrónovou (na špičce nože) — než se utvoří pěna.
  • A nyní přidejte získanou horkou tvarohovou směs do vaječné hmoty a pokračujte ve šlehání, dokud nezískáte homogenní směs.
  • Pak dejte sýr Philadelphia do ledničky.

To je všechno!!! Domácí sýr Philadelphia je hotov.

9. Domácí krémový sýr − Philadelphia – druhý recept

Suroviny:

  • 900 ml tučného mléka
  • 1350 ml tučné smetany na šlehání bez cukru (35 % tuku)
  • 50 ml podmáslí (je možné i kefír)
  • 2−3 kapky mikrobiálního enzymu Rennet
  • 1 pol. lžíce soli

Budete potřebovat:

  • teploměr
  • kousek velmi jemné gázy
  • velký kastrol (pozinkovaný nebo nerezový)
  • naběračku
  • velký cedník
  • velkou metlu
  • větší nádobu (mísu)
  • spolehlivou gumičku

Příprava:

  1. Ve velkém kastrolu ohřívejte mléko a smetanu, dokud nedosáhnou 21 °C. Nesmí vařit.
  2. Přidejte podmáslí. Přidejte Rennet a přikryjte poklicí. Nechte přes noc v pokojové teplotě.
  3. Další den posypte hladinu solí.
  4. Velkou metlou rozmíchejte zhoustlou směs.
  5. Síto vyložte gázou a položte na nádobu, která zachytí syrovátku.
  6. Opatrně nalijte směs do cedníku a nechte 30 minut odtékat.
  7. Vezměte dohromady všechny cípy gázy a stáhněte je gumičkou tak, abyste vytvořili malý měšec.
  8. Slijte syrovátku, která odtekla do nádoby. Vraťte měšec do síta a celé zpět na nádobu a nechte odkapávat přes noc v chladničce. Druhý den je krémový sýr Philadelphia hotový! Získáte 680 gramů hotového sýra.

10. Úžasný recept na domácí sýr. Rychlý a „bezproblémový“

Na chuť se podobá soluguni (nakládaný gruzínský sýr) nebo jemné brynze. Můžete ho připravit s koprem, koriandrem, vlašskými ořechy, olivami, paprikou.

Suroviny:

  • 1 litr mléka
  • 1 pol. lžíce hrubozrnné soli
  • 200 ml zakysané smetany
  • 3 vejce

Příprava:

  1. Do mléka dejte sůl a nechte přivést k varu.
  2. Smetanu smíchejte s vejci (jednoduše promíchejte, aby vznikla homogenní hmota) a tenkým pramínkem přilívejte do vařícího mléka. Za stálého míchání vařte 3−4 minuty.
  3. Když se začnou tvořit velké hrudky, přidejte nasekaný kopr (přidala jsem také polovinu nasekaného čínského česneku).
  4. Potom je třeba sýr přecedit přes síto nebo gázu. Vymačkejte, na noc dejte na sýr závaží a dejte do chladničky.

11. Domácí tavený sýr z tvarohu

Tyto produkty jsou užitečné. Tím spíš, když víte, z čeho jsou. Tento sýr se chuťově podobá sýru „Jantar“, je ale jemnější a bez konzervantů.

Suroviny:

  • 500 g tvarohu,
  • 100 g másla,
  • 1 vejce,
  • ½ čaj. lžičky soli a sody.

Příprava:

  1. Tvaroh, máslo, vejce, sůl a sodu ušlehejte v mixéru do homogenní hmoty.
  2. Potom dejte směs do vodní lázně a vařte, dokud se směs nezačne tavit.
  3. Formu na sýr vymažte máslem a vlijte do ní sýrovou směs. Uložte na 8−10 hodin do chladu.

12. Mascarpone v domácích podmínkách – první recept

Z 1,5 kg smetany získáte kolem 1,1 kg sýra. Zbytek je syrovátka, která se dokonale oddělí od ostatní hmoty.

Sýr můžete osolit a také opepřit, pokud se z něj nechystáte dělat sladké dezerty.

Suroviny:

  • zakysaná smetana 21% — 1,5 kg

Příprava:

  1. Na stůl si připravte cedník a kastrol s mírně větším průměrem, aby se do něj vešel cedník.
  2. Gázu přeložte pětkrát, aby měla hustší strukturu. Na kastrol dejte cedník, který složenou gázou vyložte.
  3. Opatrně do ní dejte vrchovatě zakysané smetany. Musí být vychlazená.
  4. Budete-li mít tučnou smetanu, bude tučný i sýr. Z 10% výrobku vyteče mnoho syrovátky, úměrně méně zůstane mascarpone.
  1. Ale na tom nezáleží, z ní můžete udělat palačinky nebo nějakou lahodnou buchtu.
  2. Je velmi důležité, aby smetana byla čerstvá. Gázu pevně utáhněte, smetana by měla být dobře zhutněná.
  3. Navrch na cedník položte něco těžkého. Může to být závaží nebo jiný předmět o váze 2−4 kg. Na 3 hodiny dejte celé do chladničky.
  4. Během této doby odteče syrovátka do kastrolu a získáte jemný a chutný sýr mascarpone.
  5. Uchovávejte ho v chladničce, ale ne příliš dlouho, neboť je to přírodní produkt, který se rychle kazí.
  6. Mascarpone můžete mazat na chléb, použít při přípravě krémů a dalších jídel. Ale ani tyto výrobky nepřechovávejte dlouho – a pouze v chladničce.

13. Domácí „sýr“ mascarpone – druhý recept

Suroviny:

  • 400 ml smetany (pasterizované, ale ne ultrapasterizované − UHT) s obsahem tuku 15−20 %
  • 1 čajová lžička citrónové šťávy

Výrobek: 150−200 g sýra (záleží na konkrétní značce smetany, tučnosti atd.)

Příprava:

  1. Smetanu nalijte do nádoby a dejte do vodní lázně (používala jsem hlubokou pánev). Na minimálním ohni přiveďte za stálého míchání téměř k bodu varu (85 stupňů) − když se voda už chystá vařit, ale stále nevaří.
  2. V tomto okamžiku sundejte nádobu se smetanou, odstavte ji stranou a přidejte jednu čajovou lžičku citrónové šťávy. Promíchejte.
  3. Nádobu se smetanou vraťte do vodní lázně. Oheň stáhněte na minimum. Stále míchejte a sledujte, jak se mění struktura smetany. Nejprve se neděje nic, smetana zůstává tekutá. Potom se hmota začíná pomalu zahušťovat a začíná se podobat kefíru.
  4. Nakonec hmota zhoustne a konzistencí připomíná hustý krém (tento proces může trvat 5 až 20 minut – záleží na konkrétní smetaně). Výborně — sundejte z ohně a nechte 15 minut chladnout. Ohlídejte, abyste sýr nenechali na ohni déle, než je potřeba – jinak bude sýr mít vařenou příchuť.
  5. A neočekávejte, že proces bude připomínat ztvarohovatění mléka (jako při výrobě tvarohu). Smetana se nerozdělí na pevnou hmotu a syrovátku – jen se taví a houstne.
  6. Dejte síto nad prázdnou misku, vyložte ho na 4krát složenou gázou nebo bavlněnou tkaninou. Vložte sýr a nechte odtéct syrovátku – přibližně 40−60 minut. Potom sýr zavěste, aby odkapal zbytek syrovátky a sýr se zahustil. A nakonec vraťte zpět do síta, nahoru dejte menší závaží (cca 300 g) a na minimálně 8−9 hodin dejte do chladničky (přes noc).
  7. Ráno rozbalíte hotový sýr.

14. Domácí mascarpone – třetí recept

Suroviny:

  • 200 g. 18% tvarohu
  • 200 ml 33% smetany

Příprava:

  • Tvaroh dvakrát prolisujte.
  • Nalijte do něj smetanu.
  • Dále šlehejte NÍZKOU rychlostí, dokud nebudete mít homogenní bohatou hmotu.

15. Domácí máslový sýr

Suroviny:

  • 1 kg tvarohu
  • 1 l mléka
  • 3 vejce
  • 100 g másla
  • 1 čaj. lžičky sody
  • 1 čaj. lžičky soli (nebo podle chuti)

Příprava:

  1. Abyste získali dobrý sýr, musí být tvaroh suchý a netučný.
  2. Tvaroh vložte do mléka a zahřívejte až k varu, poté vařte 7−10 minut, pravidelně míchejte. Pokud byl tvaroh suchý a netučný, začne se náhle trochu tavit a táhnout se.
  3. Hotovou hmotu dejte do cedníku vyloženého gázou. Nechte odtéct tekutinu. Na omak bude hmota podobná táhnoucí se plastelíně.
  4. Z takto uvařeného tvarohu odtéká tekutina 2−3 minuty. Abyste proces urychlili, můžete hmotu vymačkat rukama.
  5. Do jiné nádoby s tlustým dnem, ale ne smaltované, vložte odkapaný tvaroh, vejce, máslo, sůl, sodu a všechno důkladně prohněťte rukama.
  6. Tuto směs dejte na střední oheň a za stálého míchání roztavte.
  7. Při tavení se směs začne táhnout. Pak je potřeba směs (za stálého míchání) dobře povařit 5−7 minut.
  8. Sýrovou hmotu je třeba stále míchat a míchat! Sýr se při stálém míchání i lépe táhne.
  9. Když se hmota začne oddělovat od stěn nádobí, je sýr hotový.
  10. Sýrovou hmotu dejte do mísy a přikryjte plátnem, aby neokoral, a dejte sýr do chladu, aby vychladl.
  11. Syrovátku, která zbyla po uvaření, nevylévejte. Můžete z ní upéct chutné lívance. Získáte velmi jemný máslový sýr.

Dobrou chuť!

Pokud se Vám líbily tyto recepty nezapomeňte se o ně podělit i se svými přáteli na Facebooku!

1
2