7. Domácí Mozzarella
Suroviny na 2 porce:
- 1 l mléka
- 125 g přírodního jogurtu
- 1,5 lžičky soli (můžete i více podle chuti) lepší je moc nesolit
- 1 lžíce octové esence (25%)
Příprava:
- Zahřejte mléko se solí, ale nepřivádějte k varu. Přidejte jogurt, zamíchejte, přidejte ocet, dobře promíchejte a sundejte z hořáku.
- Dejte do cedníku čistou utěrku, nalijte do ní mléko (syrovátku nevylévejte!), dobře ze sýra vymačkejte syrovátku.
- Z vyždímané hmoty udělejte kouli. A dejte ji do syrovátky, zakryjte utěrkou a nechte vystydnout.
- Sýr v misce se syrovátkou dejte na 24 hodin do ledničky, potom syrovátku slijte. Uchovejte ji v plastové nádobě.
8. Domácí sýr Philadelphia – první recept
Suroviny:
- 1 litr mléka
- 1 lžička soli
- 1 lžička cukru
- 500 ml kefíru
- 1 vejce
- trochu kyseliny citrónové nebo citrónové šťávy
Příprava:
- Svařte mléko, přidejte do něj sůl a cukr. Přiveďte k varu a vypněte hořák.
- Nyní přidáme kefír (teplý), mícháme tak dlouho než se hmota srazí.
- Dejte hmotu do cedníku s utěrkou a nechte odkapat syrovátku — zabere vám to asi 15−20 minut.
- Není nutné syrovátku odstraňovat úplně, protože trochu by jí mělo v sýru zůstat. A trochu můžete směs míchat (pravidelně).
- Ušlehejte v jiné míse vejce s kyselinou citrónovou (na špičce nože) — než se utvoří pěna.
- A nyní přidejte získanou horkou tvarohovou směs do vaječné hmoty a pokračujte ve šlehání, dokud nezískáte homogenní směs.
- Pak dejte sýr Philadelphia do ledničky.
To je všechno!!! Domácí sýr Philadelphia je hotov.
9. Domácí krémový sýr − Philadelphia – druhý recept
Suroviny:
- 900 ml tučného mléka
- 1350 ml tučné smetany na šlehání bez cukru (35 % tuku)
- 50 ml podmáslí (je možné i kefír)
- 2−3 kapky mikrobiálního enzymu Rennet
- 1 pol. lžíce soli
Budete potřebovat:
- teploměr
- kousek velmi jemné gázy
- velký kastrol (pozinkovaný nebo nerezový)
- naběračku
- velký cedník
- velkou metlu
- větší nádobu (mísu)
- spolehlivou gumičku
Příprava:
- Ve velkém kastrolu ohřívejte mléko a smetanu, dokud nedosáhnou 21 °C. Nesmí vařit.
- Přidejte podmáslí. Přidejte Rennet a přikryjte poklicí. Nechte přes noc v pokojové teplotě.
- Další den posypte hladinu solí.
- Velkou metlou rozmíchejte zhoustlou směs.
- Síto vyložte gázou a položte na nádobu, která zachytí syrovátku.
- Opatrně nalijte směs do cedníku a nechte 30 minut odtékat.
- Vezměte dohromady všechny cípy gázy a stáhněte je gumičkou tak, abyste vytvořili malý měšec.
- Slijte syrovátku, která odtekla do nádoby. Vraťte měšec do síta a celé zpět na nádobu a nechte odkapávat přes noc v chladničce. Druhý den je krémový sýr Philadelphia hotový! Získáte 680 gramů hotového sýra.
10. Úžasný recept na domácí sýr. Rychlý a „bezproblémový“
Na chuť se podobá soluguni (nakládaný gruzínský sýr) nebo jemné brynze. Můžete ho připravit s koprem, koriandrem, vlašskými ořechy, olivami, paprikou.
Suroviny:
- 1 litr mléka
- 1 pol. lžíce hrubozrnné soli
- 200 ml zakysané smetany
- 3 vejce
Příprava:
- Do mléka dejte sůl a nechte přivést k varu.
- Smetanu smíchejte s vejci (jednoduše promíchejte, aby vznikla homogenní hmota) a tenkým pramínkem přilívejte do vařícího mléka. Za stálého míchání vařte 3−4 minuty.
- Když se začnou tvořit velké hrudky, přidejte nasekaný kopr (přidala jsem také polovinu nasekaného čínského česneku).
- Potom je třeba sýr přecedit přes síto nebo gázu. Vymačkejte, na noc dejte na sýr závaží a dejte do chladničky.
11. Domácí tavený sýr z tvarohu
Tyto produkty jsou užitečné. Tím spíš, když víte, z čeho jsou. Tento sýr se chuťově podobá sýru „Jantar“, je ale jemnější a bez konzervantů.
Suroviny:
- 500 g tvarohu,
- 100 g másla,
- 1 vejce,
- ½ čaj. lžičky soli a sody.
Příprava:
- Tvaroh, máslo, vejce, sůl a sodu ušlehejte v mixéru do homogenní hmoty.
- Potom dejte směs do vodní lázně a vařte, dokud se směs nezačne tavit.
- Formu na sýr vymažte máslem a vlijte do ní sýrovou směs. Uložte na 8−10 hodin do chladu.
12. Mascarpone v domácích podmínkách – první recept
Z 1,5 kg smetany získáte kolem 1,1 kg sýra. Zbytek je syrovátka, která se dokonale oddělí od ostatní hmoty.
Sýr můžete osolit a také opepřit, pokud se z něj nechystáte dělat sladké dezerty.
Suroviny:
- zakysaná smetana 21% — 1,5 kg
Příprava:
- Na stůl si připravte cedník a kastrol s mírně větším průměrem, aby se do něj vešel cedník.
- Gázu přeložte pětkrát, aby měla hustší strukturu. Na kastrol dejte cedník, který složenou gázou vyložte.
- Opatrně do ní dejte vrchovatě zakysané smetany. Musí být vychlazená.
- Budete-li mít tučnou smetanu, bude tučný i sýr. Z 10% výrobku vyteče mnoho syrovátky, úměrně méně zůstane mascarpone.
- Ale na tom nezáleží, z ní můžete udělat palačinky nebo nějakou lahodnou buchtu.
- Je velmi důležité, aby smetana byla čerstvá. Gázu pevně utáhněte, smetana by měla být dobře zhutněná.
- Navrch na cedník položte něco těžkého. Může to být závaží nebo jiný předmět o váze 2−4 kg. Na 3 hodiny dejte celé do chladničky.
- Během této doby odteče syrovátka do kastrolu a získáte jemný a chutný sýr mascarpone.
- Uchovávejte ho v chladničce, ale ne příliš dlouho, neboť je to přírodní produkt, který se rychle kazí.
- Mascarpone můžete mazat na chléb, použít při přípravě krémů a dalších jídel. Ale ani tyto výrobky nepřechovávejte dlouho – a pouze v chladničce.
13. Domácí „sýr“ mascarpone – druhý recept
Suroviny:
- 400 ml smetany (pasterizované, ale ne ultrapasterizované − UHT) s obsahem tuku 15−20 %
- 1 čajová lžička citrónové šťávy
Výrobek: 150−200 g sýra (záleží na konkrétní značce smetany, tučnosti atd.)
Příprava:
- Smetanu nalijte do nádoby a dejte do vodní lázně (používala jsem hlubokou pánev). Na minimálním ohni přiveďte za stálého míchání téměř k bodu varu (85 stupňů) − když se voda už chystá vařit, ale stále nevaří.
- V tomto okamžiku sundejte nádobu se smetanou, odstavte ji stranou a přidejte jednu čajovou lžičku citrónové šťávy. Promíchejte.
- Nádobu se smetanou vraťte do vodní lázně. Oheň stáhněte na minimum. Stále míchejte a sledujte, jak se mění struktura smetany. Nejprve se neděje nic, smetana zůstává tekutá. Potom se hmota začíná pomalu zahušťovat a začíná se podobat kefíru.
- Nakonec hmota zhoustne a konzistencí připomíná hustý krém (tento proces může trvat 5 až 20 minut – záleží na konkrétní smetaně). Výborně — sundejte z ohně a nechte 15 minut chladnout. Ohlídejte, abyste sýr nenechali na ohni déle, než je potřeba – jinak bude sýr mít vařenou příchuť.
- A neočekávejte, že proces bude připomínat ztvarohovatění mléka (jako při výrobě tvarohu). Smetana se nerozdělí na pevnou hmotu a syrovátku – jen se taví a houstne.
- Dejte síto nad prázdnou misku, vyložte ho na 4krát složenou gázou nebo bavlněnou tkaninou. Vložte sýr a nechte odtéct syrovátku – přibližně 40−60 minut. Potom sýr zavěste, aby odkapal zbytek syrovátky a sýr se zahustil. A nakonec vraťte zpět do síta, nahoru dejte menší závaží (cca 300 g) a na minimálně 8−9 hodin dejte do chladničky (přes noc).
- Ráno rozbalíte hotový sýr.
14. Domácí mascarpone – třetí recept
Suroviny:
- 200 g. 18% tvarohu
- 200 ml 33% smetany
Příprava:
- Tvaroh dvakrát prolisujte.
- Nalijte do něj smetanu.
- Dále šlehejte NÍZKOU rychlostí, dokud nebudete mít homogenní bohatou hmotu.
15. Domácí máslový sýr
Suroviny:
- 1 kg tvarohu
- 1 l mléka
- 3 vejce
- 100 g másla
- 1 čaj. lžičky sody
- 1 čaj. lžičky soli (nebo podle chuti)
Příprava:
- Abyste získali dobrý sýr, musí být tvaroh suchý a netučný.
- Tvaroh vložte do mléka a zahřívejte až k varu, poté vařte 7−10 minut, pravidelně míchejte. Pokud byl tvaroh suchý a netučný, začne se náhle trochu tavit a táhnout se.
- Hotovou hmotu dejte do cedníku vyloženého gázou. Nechte odtéct tekutinu. Na omak bude hmota podobná táhnoucí se plastelíně.
- Z takto uvařeného tvarohu odtéká tekutina 2−3 minuty. Abyste proces urychlili, můžete hmotu vymačkat rukama.
- Do jiné nádoby s tlustým dnem, ale ne smaltované, vložte odkapaný tvaroh, vejce, máslo, sůl, sodu a všechno důkladně prohněťte rukama.
- Tuto směs dejte na střední oheň a za stálého míchání roztavte.
- Při tavení se směs začne táhnout. Pak je potřeba směs (za stálého míchání) dobře povařit 5−7 minut.
- Sýrovou hmotu je třeba stále míchat a míchat! Sýr se při stálém míchání i lépe táhne.
- Když se hmota začne oddělovat od stěn nádobí, je sýr hotový.
- Sýrovou hmotu dejte do mísy a přikryjte plátnem, aby neokoral, a dejte sýr do chladu, aby vychladl.
- Syrovátku, která zbyla po uvaření, nevylévejte. Můžete z ní upéct chutné lívance. Získáte velmi jemný máslový sýr.
Dobrou chuť!
Pokud se Vám líbily tyto recepty nezapomeňte se o ně podělit i se svými přáteli na Facebooku!