Kotníky

Pokud občas cítíte kotníky, je velmi pravděpodobné, že časem vám začnou dělat velký problém. Koneckonců, drží váhu celého těla. Toto je nejjednodušší způsob, jak je zpevnit.

Když sedíte, nebo stojíte, zvedněte jednu nohu a pomalu dělejte chodidlem pohyby do kruhu. 10x udělejte kruh směrem dovnitř a 10x směrem ven, pro každou nohu.

Odpor

Budeme potřebovat pružnou tkaninu, kterou upevníme kolem pevného kusu nábytku. Jednu nohu mírně ohněte v koleni a dejte pod druhou nohu. Popruh navlečte na nohu, která je vyšší a pomalu táhněte chodidlem pás směrem k sobě. Opakujte 10-15 x pro každou nohu. Cvičení zpevňuje lýtkové a vnitřní stehenní svaly, které jsou důležité pro oporu kloubů na noze.

Zdravá klenba = zdravá noha

Možná si tento cvik pamatujete, když jste byli ještě děti. Jde jen o to, že se snažíme prsty zahnout co nejvíc dovnitř nohy. Zkuste například, jestli dokážete takto uchopit tužku.

Tento cvik má úžasný efekt proti křečím, zpevňuje klenbu a předchází velkým bolestem chodidel. Opakujte 15x pro každé chodidlo.

Masáž pomocí tenisového míčku

Tato masáž je výborná na regeneraci chodidel a úpravu polohy kotníku. Dělejte co nejčastěji večer před spaním. Sedněte si a chodidlo položte na tenisový míček. Posunujte míček směrem od paty až k prstům. Jde o nejjednodušší cestu ke zdravým chodidlům a navíc i velmi příjemnou. Dělejte toto cvičení například před televizí.

Akupresurní body – pokud je víte kde je najít, úlevu pocítíte okamžitě

Pokud máte po dlouhém dni bolavé nohy, dejte své dva palce na body na vašich chodidlech, které vidíte na obrázku (mezi prsty 1 a 2, 4 a 5) a jemně je masírujte 10 až 15 minut. To, že jste našli správné místo budete cítit už pár sekundách.