Přírodní antibiotikum a imunita

Podle vědeckých výzkumů bazalka výrazně posiluje imunitní systém.

Má také velmi silné antiseptické a antibiotické vlastnosti. Účinně zneškodňuje mnohé patogenní bakterie, dokonce i takové, které si mezitím vytvořily odolnost na antibiotika.

Chrání srdce a cévy

Bazalka obsahuje hodně vitaminu B6 a hořčíku. Jde o dvě látky důležité pro prevenci srdečních infarktů a posilování kardiovaskulárního systému.

Vitamin B6 brání akumulaci škodlivých látek, jako je například obávaný homocystein.

Navíc, látky nacházející se v bazalce podstatně snižují riziko arytmie a výborně relaxují svaly.

Jak správně připravit bazalku

Bazalka je důležitou přísadou mnoha jídel po celém světě, protože se dobře hodí k různým druhům pokrmů.

Bazalku je však třeba k jídlu přidávat až na samý konec, aby se zachovala její chuť a nutriční složení.

Pro získání, co nejvýraznější chuti je vhodné, aby se do jídel používala čerstvá.

bazalkový čaj

Velmi zdravý a chutný je také čaj z bazalky.

Na jeho přípravu vezměte pár listů bazalky a nakrájejte je na menší kousky.

Poté je vložte do sklenice, zalijte vroucí vodou, překryjte pohár pokrývkou a nechte louhovat 8 minut.

Nakonec čaj sceďte a po malých doušcích si ho vychutnávejte!

Bazalka a ledové drinky

Bazalku je možné použít i na přípravu více druhů studených nápojů.

Nakrájejte lístky na malé kousíčky a smíchejte je s čerstvou citronovou šťávou. Potom přidejte vodu, třtinový cukr a vše dobře promíchejte.

Přidejte pár kostek ledu a osvěžující nápoj na horké letní dny, který je navíc i extrémně zdravý, máte hotový!

bazalkové pesto

Zřejmě nejpopulárnějším využitím bazalky je bazalkové pesto.

Na jeho přípravu budete potřebovat tyto suroviny:

  • na jemno nakrájenou bazalku
  • rozdrcené arašídové nebo piniové oříšky
  • nastrouhaný parmezán
  • česnek
  • olivový olej

Všechny složky rozmixujte v mixéru na jemnou pastu.

Bazalkové pesto se podává s rýží, těstovinami nebo opékaným masem a zeleninou na špejli.

Sledujte nás na Facebooku