5) Žádný mol nebo hlodavec

Všimli jste si, že na záhoně s levandulí ani v jeho okolí nejsou žádní hlodavci? To proto, že vůně levandule je velmi silně odpuzuje. Pokud je máte v bytě, nakapejte na vatu pár kapek levandulového oleje a rozmístěte na místa, kde jste je viděli – vůně levandule je zaplaší.

Stejně působí proti molům, pytlík se sušenou levandulí by neměl chybět ve vaší komoře.

Čas od času ho pomačkejte mezi prsty a opět se aktivuje krásná vůně.

6) Uklidní ekzém

Stačí, když si potřete místa, na kterých vás pokožka svědí a pálí tímto olejem. Olej uvolní napětí, uklidní a má hojivý a antibakteriální účinek.

7) Zbaví vás komárů a zažene i klíště

Že levandule odpuzuje hmyzu věděly už naše babičky. Do obyčejné alpy dejte louhovat sušené květy levandule a pár kapek citrónové šťávy. Natřete na pulzující a odhalená místa (zejména za uši a na zápěstí, také nastříkáme na šaty).

8) Krásná pleť – mladší a pevnější

Říká se, že tajemství krásy francouzských žen je ukryté právě v levanduli. Abyste měli krásnou pleť, stačí, když si do vaječného bílku přidáte pár kapek levandulového oleje. Ušlehejte, naneste na obličej sníh, který vám vznikne a nechte 20 minut působit. Poté opláchněte vodou.

9) Proti vypadávání vlasů

Levandule dokáže rychle prokrvit pokožku a to znamená, že dokáže vyřešit velmi nepříjemný problém – vypadávání vlasů. Při mytí si vmasírujte do pokožky hlavy jemně levandulový olej – stačí skutečně jen troška. Vlasy budou silnější a přestanou nadměrně vypadávat.

10) Pomůže při bolavých nohách

Po celém dni Vás bolí nohy, máte ztvrdlé paty či dokonce křeče v chodidlech. Do teplé vody si dejte sušené květiny a pár kapek levandulové esence. Potom si nohy ještě krátce promasírujte olivovým olejem a budete se cítit jako znovuzrození!

11) Proti nadýmání lepší než pilulky

Sušená levandule bojuje proti nadýmání a přispívá ke správné funkci střev. Stačí, když si z ní ráno připravíte čaj nebo osvěžující letní limonádu.

Sledujte nás na Facebooku