postup:

Stačí vám menší sklenice na zavařování, kterou jen naplníte žlutými květy pampelišky.

Nyní už jen zalijte olejem tak, aby olej pampelišku celkem pokrýval – až po okraj nádoby.

Pak jen přikryjte plátnem, upevněte gumičkou a postavte pohár na slunce po dobu 2 týdnů, nebo dokud květiny neztratí barvu a zhnědnou.

Pak jen sceďte a uchovávejte na chladném a temném místě. Olej používáme na masáž bolavých svalů, potírání a zábaly bolavých kloubů. Je to výborné, mám odzkoušené!

Pampeliška není jen plevel, ale hotový poklad

Co všechno pampeliška léčí

Tato rostlina roste mezi prvními jarními bylinami a ačkoliv bychom to ani nečekali, obsahuje také vitaminy A, B, C a D a také minerály jako vápník, draslík, železo a sodík.

Zajímavostí je také to, že na jaře obsahuje jiné účinné látky než na podzim. Na jaře sbíráme mladé listy pampelišky, když mají 6 až 10 cm.

Větší raději nesbírejte, neboť jsou již hořké. Z listů si pak můžete uvařit čaj, přidávat je do salátů, polévek nebo zeleninových specialit.

Na podzim vykopáváme a sbíráme kořeny pampelišky, které jako sušené můžete využít při žlučníkových a trávicích problémech. Jednu lžičku sušeného pampeliškového kořene nechte několik minut povařit v 2 dcl vody.

Využití pampelišky je široké, protože se z ní dá vyrobit i chutný med. Pomáhá i při překyselení žaludku, únavě a slabosti, revmatismu, zvyšuje chuť k jídlu, pomáhá při detoxikaci i problémech s močovými cestami.

Pampeliška je nápomocná i při léčbě akné. Čisté plátno je třeba namočit do horkého odvaru z pampeliškových listů a pak ho stačí jen přiložit na obličej.