Namáčení rýže před vařením je velmi důležité a lidé si to při domácí přípravě často vůbec neuvědomují. Namáčení je možné vynechat pouze v případě dlouhozrnných druhů (nemělo by se, ale ani v tomto případě), u kulatozrnné a hnědé rýže namáčíme minimálně 30 minut- 1 hodinu před vařením.

Toto platí v mých restauracích!

V mých restauracích platí, že rýže se namáčí celou noc. To je pravidlo i u našich kuchařů. Je to proto, že zrna se naplno otevřou, zlepší se jim absorpce vody, zrychluje se vaření a snižuje se v ní obsah arsenu a kyseliny fytové (ta zabraňuje vstřebávání hořčíku a vápníku v organismu).

Tímto se výrazně zlepšuje stravitelnost rýže a restauratéři to dělají zejména proto, aby vám po jídle nebylo těžko a dopřáli jste si i dezert.

Navíc díky tomuto tipu se sníží i kalorická hodnota rýže. Namáčení doporučují i ​​špičkoví trenéři a to právě proto, že rýže je díky němu zdravější a snadněji stravitelná!

Poměr vody musí být přesný – ne od oka

Toto je věc, kterou by se měli lidé naučit dodržovat, aby nemuseli bojovat s tím, že se rýže jednou podaří a jindy ne. Pro bílou rýži platí na 1 hrnek rýže 1 a ½ – max 1 a ¾ šálku vody.

Na hnědou platí poměr 2 hrnky vody na 1 hrnek rýže.

Vaření

Nikdy rýži nevařte v příliš malém hrnci (středně velké až velké jsou ideální) a také musí mít hrnec vždy i pokličku. Do rýže přidejte na začátku vaření 1 lžíci másla a 1 lžičku soli – pokud chcete dochutit víc, udělejte to až na konci. Vaříme vždy na středním plameni.

Během vaření pokličku neodendávejte. Bílá rýže bez namáčení se vaří 15-20 minut, pokud jste ji nechali přes noc namáčet, vaření se zkrátí až o 10 minut. Hnědá rýže se vaří vždy déle než bílá.

Nezapomeňte také, že namáčená rýže bude větší a bude mít hezčí barvu, než ta kterou jste předem nenamočily.