7) Stimuluje hubnutí

Jelikož je máta schopná produkovat trávicí enzymy a pomoci s trávením, podporuje také hubnutí.

Zahrňte proto mátu do svého pravidelného jídelníčku a proměníte tak tělesné tuky na energii.

8) Spouští imunitní systém

V listech máty se nacházejí mnohé prospěšné výživné látky, jako jsou fosfor, vápník, vitaminy C, D, E a malá množství vitamínů skupiny B.

Všechny stimulují imunitu a zajišťují, že budete odolní vůči infekcím a nachlazení.

9) Bojuje proti rakovině

Jeden výzkum prokázal prospěšný vliv máty na onkologické pacienty, zejména pokud trpěli rakovinou tlustého střeva, jater, kůže a plic.

Jelikož je plná fytochemikálií, mátové listy mohou zastavit přívod krve, a tím ukončit růst nádorů. Výskumy také ukazují, že dokáže chránit před negativními důsledky radioterapie.

10) Vyléčí astma

Vzhledem k tomu, že listy máty se doporučují k léčbě mnoha onemocnění dýchacích cest, velmi dobře pomáhají i na astma.

Máta je bohatá na kyseliny, které mají silné antioxidační účinky, čímž zabraňují vzniku leukotrienů vyvolávajících alergii.

11) Zlepšuje náladu

Jen vůně mátových listů udělá vašemu tělu laskavost v tom, že se okamžitě budete cítit energičtí a svěží.

Mátové listy dokáží snížit stres a úzkost, protože pomáhají tělu uvolnit více serotoninu do krve. Kdykoliv budete mít špatnou náladu, máta ji za vás vyřeší.

Také si můžete dopřát koupel s mátovou pěnou a díky její silné vůni příjemně relaxovat.

12) Zlepšuje zdraví ústní dutiny

Jak jsme již řekli, mátové listy jsou bohaté na antibakteriální a protizánětlivé látky. V důsledku toho umí zabránit bakteriím proniknout do organismu, zejména přes ústní dutinu.

Začněte tím, že si protřete zuby a dásně mátovými listy a necháte je působit několik minut.

Jak pěstovat mátu

Mátu sázejte pouze jako sazenici. Pěstování ze semen nebývá úspěšné. Sazenici si můžete vypěstovat sami a to z oddenkových nebo stonkových řízků, které umístíte do vody, kde vám snadno zakoření. Nemáte-li k dispozici rostlinu pro řízkování, můžete si sazenici zakoupit v květinářství.

Mátu můžete vysadit s příchodem jara – tj. duben a březen, ale také s příchodem podzimu – tj. září. Mátu sázejte do provlhčené půdy, tato bylina je velmi citlivá na sucho.

Mátu, pokud možno, nepěstujte vedle heřmánku (nemají se příliš v lásce), ale raději ji vysaďte vedle kopřivy – bude vám produkovat více éterických olejů.

Vhodným místem pro pěstování je zahrada nebo balkon. Mátu na záhoncích sázejte v doporučené vzdálenosti, která je 50 x 20 cm. Máta je choulostivá na chlad a sucho, proto ji raději sázejte do míst, kde bude chráněna před větrem a ostrým sluncem.

Pravidelně mátu zalévejte, pokud se o ni budete pečlivě a správně starat, vydrží vám tato bylinka na záhoně tři až pět let.